lauantai 23. maaliskuuta 2013

Vadelma-friandit


Friand on ranskalainen pieni kakkunen, jossa pääraaka-aineena on mantelijauho, tuo ikuinen leivontaihastukseni. Friandeissa on yleensä päällä joko hedelmää, marjaa tai vaikka pähkinää, ja jos financier on tuttu, friand on sen sukulainen. Friandissa vain voita ei ruskisteta, ja varmaan muitakin eroja taikinoiden välillä on.
Nämä 1) tuoksuivat paistaessa aivan uskomattoman ihanilta, 2) maistuivat taivaallisilta vielä lämpöisiä ja 3) olivat ihanan meheviä seuraavanakin päivänä.
Tämä ohje on yksinkertaistettu versio, jonka löysin aikoinaan Foodgawkerin kautta. Alkuperäinen ohje kuppimittoineen löytyy täältä, käykää kuppimitat omistavat sieltä katsomassa.

Vadelma-friandit (10-12 kpl)

3 munaa
1/2 dl rypsiöljyä
2 rkl hunajaa
100 g voita
3 1/2 dl mantelijauhetta
reilu 1 dl vehnäjauhoja
reilu 1 dl tomusokeria
1/2 dl sokeria
vadelmia

Voitele 12-koloinen muffinivuoka ja laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
Vatkaa munia kevyesti, lisää joukkoon rypsiöljy, hunaja ja sulatettu voi.
Toisessa kulhossa siivilöi mantelijauhe ja vehnäjauhot, lisää tomusokeri ja sokeri.
Yhdistä märät aineet kuiviin, sekoita vain niin kauan kuin aineet ovat juuri yhdistyneet. Taikinan tulee olla rakenteeltaan melko sitkeää.
Lusikoi pari ruokalusikallista per vuoan kolo,  paina vadelma pinnalle. Paista uunin keskistasolla n. 15 minuuttia.
Anna jäähtyä vuoassa vähintään viisi minuuttia, poista vuoasta ritilälle jäähtymään. Säilytä ilmatiiviisti.

Vinkkejä:
- Pakastemarjat leviävät vähän paistaessa, käytä mieluusti tuoreita jos haluat siistimmän näköisiä leivoksia.

5 kommenttia :

Kardemumma kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Kardemumma kirjoitti...

Näyttävätpä hyviltä! Alkoi heti tehdä mieli Earl Grey teetä ja lämmintä vadelmaleivosta... :)

Anonyymi kirjoitti...

Googlailin hyvää banaanileipäohjetta ja päädyin blogiisi. Selasin postauksiasi vesi kielellä ja pakko jäädä lukijaksi! Voisin testata kaikkia ohjeitasi (paitsi maksalaatikkoa) ja ehkä teenkin sen ajan mittaan :D Aloitan kuitenkin banaanisesta herkusta. Ja lisään vielä, että sulla on ihania kuvia!

Mukavaa kevättä :)

-S-

Anonyymi kirjoitti...

Ps. Mitä herkkua tuossa bannerikuvassa on?

S

anskusiili kirjoitti...

S: Anteeksi myöhästynyt vastaus, kommentit välillä vähän eksyvät tuonne. : )

Toivottavasti tuli hyvää banaanileipää, ja jää ihmeessä mukaan seuraamaan. Maksalaatikkoa ei tarvitse kokeilla, hahah! Ja bannerikuvassa on sellaista herkkua kuin nanaimo-palat, löytynee leivokset-tagin alta!