lauantai 26. tammikuuta 2013

Mirin-glaseerattu lohi


Luvassa on lohiohjetta pitkästä aikaa. Rakastamme molemmat lohta, mutta se ainainen uuniin kermoineen ja purjoineen työnnetty lohi ei välttämättä aina maistu. Nigellan mainiossa Express-kirjassa on todella yksinkertaisen ja herkullisen oloinen ohje, jossa lohi saa makunsa japanilaisesta mirin-riisiviinistä, soijakastikkeesta ja riisiviinietikasta.
Yleensä vältän turhien kastikepullojen ja -purkkien ostamista, sillä jääkaappi tuntuu aina olevan täynnä jos jonkinmoista. Tämä lohi oli kuitenkin niin hyvää, että mirinille ja riisiviinietikalle tulee varmasti myöhemminkin käyttöä.

Mirin-glaseerattu lohi (4 annosta)

500 g lohta
60 ml mirin-riisiviiniä
60 ml soijakastiketta
50 g (3/4 dl) fariinisokeria
2 rkl riisiviinietikkaa
kevätsipulia

Poista lohesta nahka ja leikkaa neljään samankokoiseen palaan. Palojen tulisi mielellään olla ennemminkin pitkiä ja kapeita kuin leveitä ja litteitä.
Sekoita laakeassa kulhossa keskenään mirin, soijakastike ja fariinisokeri. Aseta lohipalat kulhoon, anna marinoitua ensin 3 minuuttia. Käännä palat ympäri ja marinoi vielä 2 minuuttia. Lämmitä tässä välissä kuiva pannu kuumaksi.
Paista lohifileitä ensiksi kaksi minuuttia per puoli. Käännä palat ympäri ja lisää pannulle käyttämäsi mirin-marinadi. Paista toiset kaksi minuuttia. Tarkista kypsyys ja ota palat pannulta pois lautasille, esimerkiksi riisikeon päälle.
Lisää pannulle riisiviinietikka ja anna kiehahtaa, kaada kastiketta lohipalojen päälle.
Ripottele pinnalle kevätsipuli ja tarjoile.

Vinkkejä:
- Kannattaa prepata kaikki hyvin (keitä riisi tai muu lisuke valmiiksi, pilko kevätsipulit, ota lautaset valmiiksi esille), sillä lohi valmistuu todella vauhdilla.
- Mirinin voi korvata esimerkiksi sherryllä, mutta miriniä saa kyllä ruokakaupoista aika hyvin.

4 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Kiva vinkki, sillä ostin juuri tuota riisiviinietikkaa aikeena valmistaa sushia. Nyt jo toinenkin resepti johon voi tuota käyttää. :) Herkun näköstä. Kala on hyvää!

Johanna / Hellan ja viinilasin välissä kirjoitti...

Tuo niin järjettömän hyvää ja simppeliä. Ollaan tehty monta kertaa ja aina maistuu yhtä hyvälle.

Tuuli kirjoitti...

Kuulostaa hyvältä, aion kokeilla! :)

anskusiili kirjoitti...

Anonyymi: Noniin, hyvä saada aina käyttöä noille eri purnukoille. Itsekin varmaan teen sushia nyt, kun on riisiviinietikkaa.

Johanna: Kävin tuossa yksi päivä katsomassa, että teilläkin on tätä tehty! : ) Jää kyllä vakkariksi.

Tuuli: Suositteluni!