lauantai 7. heinäkuuta 2012

Persikka- ja vadelmapiirakka

Kokeilin toista ohjetta The Hummingbird Bakeryn kirjastani, ja tällä kertaa vuorossa oli kesäinen piirakka. Kesällä parhaiden asioiden top kymppiin kuuluvat mielestäni ehdottomasti persikat, joita syön mielelläni aamupalalla, välipalaksi, salaatissa (kokeilkaa halloumin kanssa) ja vaikka missä. Tässä piirakassa persikoita tai vadelmia ei kypsennetä, joten maku säilyy raikkaana.
Ohje oli jälleen toimiva ja piirakka maistui ihan kesältä, joskin tämä oli näillä helteillä hieman työläs ja aikaavievä kaikkine jäähdyttelyineen.

Persikka- ja vadelmapiirakka (8-10 annosta)

Piirakkapohja:
100 g suolatonta voita
3 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl sokeria
1 muna

Täyte:
5 dl kevytmaitoa
5 munankeltuaista
2 1/2 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
1/4 tl vaniljasokeria
2 1/2 rkl maissitärkkelystä
1 1/2 dl kuohukermaa

Päälle:
4 persikkaa viipaleina
100 g tuoreita vadelmia
(2 rkl sokeria päälle, itse en käyttänyt)
tuoretta minttua (käytin basilikaa)

Valmista ensin pohja. Nypi voi jauhojen kanssa tasaiseksi, lisää sokeri ja muna. Ota taikina kulhosta jauhotetulle alustalle ja painele taikinaa kasaan, kunnes se alkaa pysyä koossa. Voit kostuttaa hieman käsiäsi, jos taikina ei kerta kaikkiaan kiinteydy. Kääräise kelmuun ja anna levätä jääkaapissa 20-30 minuuttia.
Valmista täyte kiehauttamalla maito paksupohjaisessa kattilassa, varo polttamasta pohjaan. Sekoita kulhossa keskeään keltuaiset, sokeri, vaniljasokeri, maissitärkkelys ja vehnäjauho. Kun maito on kiehahtanut, ota se pois lämmöltä ja lusikoi 4-5 rkl kuumaa maitoa keltuaistahnaan. Sekoita tasaiseksi. Kaada keltuaistahna sitten maidon sekaan kattilaan ja anna kiehahtaa matalalla lämmöllä. Sekoita tahnaa koko ajan, ja anna sen porista noin minuutin ajan tai kunnes seos paksuuntuu. Ota pois levyltä, kaada laakeaan astiaan, peitä foliolla ja anna jäähtyä.
Ota taikinapohja jääkaapista ja kauli siitä 1/2 cm paksuinen ympyrä. Nosta 23-senttiseen irtopohjaiseen piirakkavuokaan kaulimen avulla, nosta taikina reunoille asti. Siisti reunat ja laita jääkaappiin taas lepäämään n. 20-30 minuutiksi.
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Peitä taikinapohja leivinpaperilla ja kaada päälle painoksi kuivia herneitä. Paista uunissa ensin 12 minuuttia, ota sitten leivinpaperi ja herneet pois ja paista vielä 15 minuuttia.
Anna jäähtyä kokonaan.
Kun täyte ja pohja ovat jäähtyneet, vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Vatkaa täytettä kulhossa tasaiseksi, lisää sitten joukkoon kermavaahto. Kaada täyte pohjan päälle ja anna jämäköityä 1-2 tunnin ajan. Ennen tarjoilua viipaloi persikat ja ripottele pinnalle vadelmien ja mintunlehtien kanssa. Nauti heti.

Vinkkejä:
-Jos sinulla ei ole irtopohjaista piirakkavuokaa, voit vuorata vuoan leivinpaperilla. Piirakkapohja kuitenkin kutistuu uunissa sen verran, että olen itse aina paistolastan avulla saanut pohjan irrotettua vuoasta helposti.
-Jäljelle jäävistä valkuaisista voit tehdä vaikka macaroneja, parmesanpiirakkaa tai marenkeja.

9 kommenttia :

Lucía kirjoitti...

delicious! (:
regards from south america!

luciagz.blog.com

Liisa kirjoitti...

Niin raikkaan ja herkullisen näköistä. Nuo hummingbirdin kirjat on aivan mainioita, uskomattoman ihania reseptejä kokeiltavaksi. Kuvasi on muuten upeita, löysin tänne vasta ensimmäistä kertaa ja olin ihan järkyttynyt, että tällainen ihanuus on jäänyt huomaamatta.

anskusiili kirjoitti...

Luciá: : )

Liisa: Minulla on vain Cake Days -kirja, mutta varmasti hankin jonkun toisenkin Hummingbirdin. Ohjeet ovat tarkkoja ja kuvitus niin kaunis.
Kiitoksia, ja kiva kun eksyit! Omakin blogisi näyttää ihanalta.

mea kirjoitti...

Sulla on aina hurjan kauniita kuvia, ja ihania reseptejä! Oon itsekin tykännyt leipoa, ja oon täältä sulta jo muutamaa reseptiä kokeillutkin. En kyllä ole lähellekään onnistunut saamaan niitä yhtä kauniiksi, mutta ehdottomasti ovat olleet syötäviä. Pakko vielä sanoa, että sun bloggerin profiilikuva on jumalattoman kaunis! :-)

anskusiili kirjoitti...

Linnea: Kiitoksia kivasta kommentista, kylläpä hymyilyttää! Ja ihanaa että olet innostunut leipomaan, eikä ulkonäöllä ole niin väliä. Itsekin tietysti valitsen aina parhaimman näköiset yksilöt kuvaan ja pelaan kuvakulmien kanssa, eivät leipomukseni aina ole mitään järin kauniita. : )

Hayley kirjoitti...

Ihastuttavat kuvat, todella kesäinen jälkkäri! :) Itsekin olen kesäisin varsinainen persikka- ja nektariinisyöppö... Vadelma sopiikin niiden kanssa mainiosti yhteen.

anskusiili kirjoitti...

Hayley: Jep, olisi vaikea kuvitella tätä jälkiruokaa keskelle talvea. : ) Pitää nyt nauttia antaumuksella persikoita (ja nektariineja) ennen kuin talvi tulee!

annemi kirjoitti...

Täältä sun blogista saa kyllä ison inspiraation leipomiseen :) kauniita kuvia!

anskusiili kirjoitti...

Annemi: Hauska kuulla, nimittäin käyn usein sinun blogissasi hakemassa kokkausideoita! : )