perjantai 15. kesäkuuta 2012

Vadelma-mascarponemacaronit

Kenellä tulee jo macaronit korvista ulos? Ei auta, minä olen nyt niin innoissani! Tein kolmatta kertaa elämässäni macaron-leivoksia, ja tällä kertaa perehdyin aiheeseen oikein kunnolla. Minulla oli digitaalivaaka, Tarteletten ja Jauhot Suussa -Jonnan tarkat ohjeet, muutamaan kertaan siivilöity mantelijauhe ja kolme päivää jääkaapissa seisseet valkuaiset. Minun piti ottaa vaihekuvia projektista, mutta keittiössä olin niin keskittynyt, ettei kuvaamiselle jäänyt sijaa. Kaikista vaikeinta minulle macaron-leivosten onnistumisessa on varmaankin pursottaminen, jota vihaan syvästi. Minun nokareistani tulee epämuodostuneita ja kaikkea muuta kuin tasalaatuisia. Yritä siinä sitten etsiä yhteensopivia macaron-kuoria! Näin Stockmannilla myynnissä silikonisen macaron-leivontamaton, joka ratkaisisi pursotusongelman, pitäisiköhän sortua...
Ohje on siis suoraan Tarteletten blogista, ja Jauhot Suussa -blogista lueskelin lisävinkkejä. Lopputulokseen olen todella tyytyväinen, ja näitä macaroneja voisin kutsua jo onnistuneiksi. Eikun vaan kaikki kotona taistelemaan ja yrittämään!

Vadelma-mascarponemacaronit (20-25 kpl)

Kuoret:
90 g (n.3 kpl) valkuaisia
25 g taloussokeria
200 g tomusokeria
110 g mantelijauhetta
punaista elintarvikeväriä (käytin pastaväriä)

Täyte:
100 g mascarponea
3 rkl hyvälaatuista vadelmahilloa

Punnitse valkuaiset ja vatkaa ne huoneenlämpöisinä ensin kevyeksi vaahdoksi (minuutin-parin ajan). Lisää sitten taloussokeri lusikallinen kerrallaan samalla vatkaten, kunnes vaahto on kovempaa ja kiiltävää. Siivilöi tomusokeri ja mantelijauhe sileäksi ja lisää ensin pieni määrä vaahtoon, sekoita voimakkaasti parilla pyöräytyksellä joukkoon. Kääntele sitten varovaisemmin loput vaahdon sekaan, reunoja myöten. Älä ylisekoita, pyöräytysten määrän tulisi olla alle 50 kertaa. Sekoituksen noin puolivälissä lisää pastaväri. Valmis massa vajoaa takaisin muotoonsa noin kymmenessä sekunnissa. Voit myös testiksi ottaa nokareen massasta lautaselle, nokareen huipun tulisi vajota itsestään. Jos nokareeseen jää huippu, sekoita vielä pari kierrosta. Lusikoi massa pursotinpussiin, jossa on pyörepäinen tylla (halkaisija n. 1 cm). Pursota suoralle leivinpaperille halkaisijaltaan n. 3 cm kokoisia palluroita, jätä parin sentin välit. Pamauta uuninpeltiä pari kertaa pöydänpintaan, jotta ilmakuplat katoavat. Jätä kuoret seisomaan huoneenlämpöön n. puoleksi tunniksi, jotta pinta kovettuu. Lämmitä uuni sillä aikaa 140 asteeseen.
Paista kuoria uunissa n. 15-20 minuutin ajan, omiani paistoin n. 17 minuuttia. Ota uunista ja laita ritilälle jäähtymään. Irroita leivinpaperista vasta kun kuoret ovat täysin jäähtyneet (tärkeää, muuten kuoret rikkoontuvat ja jäävät kiinni leivinpaperiin).
Sekoita täytteen aineet keskenään. Pursota kuoren mahapuolelle vajaa teelusikallinen täytettä, paina toinen kuori päälle. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa, nauti vasta seuraavana päivänä. Macaronit säilyvät jääkaapissa muutaman päivän.

Vinkkejä:
-Lue Tarteletten ja Jonnan neuvot läpi, mutta jos et jaksa, lue minun parit avainvinkkini
-Kannattaa seisottaa valkuaisia tiiviissä astiassa jääkaapissa 3-5 päivän ajan. En tiedä miksi, mutta kaikki prot neuvovat näin.
-Älä ylivatkaa valkuaisvaahtoa, ettei kuorista tule liian kovia. Tarteletten blogissa oli hyvät mielikuvavinkit: ensin valkuaisvaahdon tulee muistuttaa kylpyvaahtoa, sokerin lisäämisen jälkeen partavaahtoa.
-Jos käytät jauhemaista elintarvikeväriä, sekoita se mantelijauheen ja tomusokerin joukkoon.
-Täytteenä voi käyttää kaikkia hilloja, suklaaganachea, tuorejuustoa ja vaikka lemon curdia. Vältä liian kosteita täytteitä.


10 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Minä piirrän shottilasia apuna käyttäen ympyrät leivinpaperin toisella puolelle (kerran laitoin päällipuolelle ja tuli hienot mustat ympyrät valmiisiin macaroneihin..), niin on helpompi pursottaa samankokoisia.

anskusiili kirjoitti...

Anonyymi: Vautsi, oletpas kekseliäs! Teen noin ensi kerralla, eipä tarvitse ostaa kallista macaron-alustaa. Kiitoksia!

Hoo kirjoitti...

Voi kun kauniita! Taistelu kannatti;).

Mona kirjoitti...

Tulipa hienoja! ...ja varmasti hyviä, nam!

anskusiili kirjoitti...

Hoo: Heh, niin kannatti! Hyvää on. : )

Mona: Ainakin hienompia kuin aikaisemmilla kerroilla! : D

Tuuli kirjoitti...

Vau miten söpöt macaronit! Ja tuo täyte kuulostaa oikein hyvin minulle sopivalta :)

Katja kirjoitti...

Noihan näyttää ihan täydellisiltä! :)

anskusiili kirjoitti...

Tuuli: Oli oikein hyvä täyte ja helppoakin helpompi "valmistaa"!

Katja: Heh, valitsin kuvaan tietty ne ainoat samankokoiset macaronit. : D

Viltsu kirjoitti...

Näyttääpä hyvältä, pitäisi varmaan itsekin kokeilla. Muutenkin, tosi mielenkiintoinen blogi. :)

anskusiili kirjoitti...

Viltsu: Kannattaa kokeilla, tulee halvemmaksi kuin ostaa itse. : D Ja kiitos, kiva kuulla!