tiistai 30. elokuuta 2011

Omenakeikauskakku

Jos ei ole omalla pihalla omenapuuta, kaupastakin on jo hetken aikaa saanut kotimaisia omenoita. Minulla ainakin syksy alkaa virallisesti omenapaistoksesta tai perinteisestä amerikkalaisesta omenapiirakasta, mutta tällä kertaa halusin kokeilla jotakin muuta. Tämä on vähän kuin köyhä versio tarte tatinista, jossa voitaikinan korvaa perus murotaikina. Alkuperäinen ohje on Martha Stewartin, mutta itse tein pienemmän määrän.

Omenakeikauskakku

    Pohjalle:
    n. 1 rkl voita
    1/2 dl fariinisokeria
    1 tl sitruunamehua
    300 g omenan viipaleita (3 pientä omenaa)

    Taikina:
    55 g voita
    1/2 dl sokeria
    1,8 dl vehnäjauhoja
    1/2 tl kanelia
    1/2 tl suolaa
    1 tl leivinjauhetta
    1 muna
    1/2 dl maitoa


Ota n. 70 gramman pala voita huoneenlämpöön ajoissa.
Poista omenoista keskusta siemenineen ja viipaloi nätiksi, ohuehkoiksi viipaleiksi. Sekoita kulhossa sitruunamehun kanssa. Voitele n. 15-senttinen, mielellään irtopohjainen vuoka voilla reunoja myöten ja ripottele päälle fariinisokeri. Painele omenat pohjalle nätisti.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vaahdota pehmeä voi sokerin kanssa kuohkeaksi, lisää muna varovaisesti joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa, samalla sekoittaen. Sivele taikina omenoiden päälle, tasoita pinta. Paista uunissa n. 30 minuutin ajan, testaa kypsyyttä hammastikulla.
Anna kakun jäähtyä vuoassa vähintään puoli tuntia (mielellään enemmän) ennen kuin käännät sen ylösalaisin lautaselle.

Vinkkejä:
-Myös munan ja maidon on hyvä olla huoneenlämpöisiä, jotta taikinasta tulee kuohkeaa ja tasaista.
-Jos käytät suolattua voita, älä lisää taikinaan suolaa.
-Käytä kakkuun mieluiten kiinteitä omenoita.
-Jos sinulla ei ole juuri 15-senttistä vuokaa, voit tuplata aineet ja tehdä kakun vaikka 24-senttiseen vuokaan. Kakusta tulee silloin hieman eripaksuinen, tarkastele siis paistoaikaa.

3 kommenttia :

Anna ja Anniina kirjoitti...

Oi että, nyt alko tekeen mieli omppupiirasta! Vaniljakastiketta vielä päälle ja kunnon syysherkku on valmis :P

Anniina

anskusiili kirjoitti...

Oi nam, toi oli kyllä onneksi sen verran kosteaa että maistui ilman vaniljakastikettakin!

tärpätti kirjoitti...

Ihanan näköistä :)