perjantai 11. kesäkuuta 2010

Turtle brownies

Kun kauhea pääsykoerumba loppui ja minulla riitti taas aikaa leipomiseenkin, päätin räjäyttää potin heti kerralla! Tein luultavasti maailman ällömakeinta ja kaloripitoisinta herkkua ikinä, mutta mikäs sen ihanempaa. Turtle-alkuiset leipomukset ainakin Ameriikoissa tarkoittavat yleensä sitä, että herkusta löytyy suklaata, pekaanipähkinöitä ja kinuskikastiketta. Olen päättänyt lopettaa näiden tiettyjen nimien suomentamisen, kilpikonnapalat kuulostaa jokseenkin hölmöltä... Ohje on Joy of Baking -sivulta.

Turtle bars

    Taikina:
    90 g tummaa suklaata (korkea kaakaopitoisuus, n. 70 %)
    170 g voita/margariinia
    3 munaa
    1 dl fariinisokeria
    2 dl sokeria
    1 1/2 dl vehnäjauhoja
    1 tl leivinjauhetta

    Kinuskikastike:
    2 dl sokeria
    1 dl vaaleaa siirappia
    5 rkl vettä
    ripaus suolaa
    120 ml kuohukermaa
    100-200 g pekaanipähkinöitä

    Suklaaganache:
    55 g tummaa suklaata
    60 ml kuohukermaa


Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sulata taikinan suklaa ja voi kattilassa tai vesihauteessa, anna jäähtyä.
Vatkaa munat ja sokerit keskenään, kunnes seos on pehmeää ja kuohkeaa. Sekoita munien joukkoon hieman jäähtynyt sula suklaa ja jauhot, joihin on sekoitettu myös leivinjauhe.
Kaada sekoitettu taikina vuokaan (kooltaan n. 20 cm x 30 cm), paista uunin keskitasolla 20-25 minuutin ajan. Kokeile taikinan kypsyyttä puutikulla (kypsä taikina ei tartu puutikkuun).
Anna taikinan jäähtyä hieman ennen kuin aloitat kinuskikastikkeen tekemisen.
Mittaa kattilaan sokeri, siirappi, vesi ja suola. Lämmitä keskilämmöllä koko ajan sekoitellen ja anna kiehahtaa. Lopeta sekoittaminen kun seos alkaa kuplia, kääntele kattilaa vain pari kertaa keittämisen aikana. Seos on valmista noin 10 minuutin kuluttua. Kaada väriä saaneeseen seokseen kerma, varo roiskeita tai höyryä. Sekoita joukkoon myös pähkinät. Jäähdytä hieman, kaada vielä lämmin kastike suklaapohjan päälle. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja laita sitten kylmään odottamaan.
Valmista ganache lämmittämällä kermaa paksupohjaisessa kattilassa, poista levyltä kun ensimmäiset kuplat ilmaantuvat. Kaada kerma kulhoon, jonne olet pilkkonut suklaan. Anna levätä viitisen minuuttia ja sekoita vasta sitten tasaiseksi. Pirskottele suklaa leivosten päälle ja nauti (=saa ähky).

Vinkkejä:
-Itse jätin suklaaganachen pois, koska mielestäni leivokset lähentelivät jo kaiken liiallisuuden rajamaita ilman sitäkin...
-Osta pekaanipähkinöitä Punnitse&Säästä-tyylisistä kaupoista, itse olin kiireinen ja jouduin pulittamaan 8 (!) euroa K-kaupan pähkinöistä.

2 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Teetkö sun leivokset ihan oikeasta voista? entä ruoanlaitossa, ja suositko kevyttuotteita?

anskusiili kirjoitti...

Anonyymi, tätä kysellään jännän usein! : )
Leivon jotkin asiat aina voilla, esimerkiksi tietyt keksit ja vaikka pulla maistuvat silloin parhailta. Muihin käytän margariinia, koska se on niin paljon halvempaa.
Kevyttuotteita en kauheasti suosi, syynä on yksinkertaisesti maku. Ainut oikeasti hyvä kevyttuote on mielestäni se vispautuva Flora Vanilla. Ruokakermankin täytyy olla minulle 15-prosenttista.