sunnuntai 21. joulukuuta 2008

Tryffelit

Nyt sitten tehdään joulumakeisia oikein olan takaa, eikä tämä taida vielä tähän loppua.. Näin Stockmannilla herkullisen näköisiä tryffeleitä ja päätin säästää pari eruoa tekemällä niitä itse. Nämä sopivat mainiosti pahemmankin makeannälän taltuttamiseen - yksi pallero riittänee. Ohje on Maku-lehdestä, paitsi että jätin pähkinät pois näistä makeisista.

Tryffelit (20-30 kpl)

    1 dl kuohukermaa
    150 g tummaa suklaata (väh. 70% kaakaota)
    25 g voita
    3/4 dl tomusokeria
    sokeroimatonta kaakaojauhetta koristeluun


Sulata suklaa vesihauteessa ja lämmitä kerma toisessa kattilassa. Käytä paksupohjaista kattilaa tai ainakin sekoita kermaa koko ajan, ettei se pala pohjaan. Sekoita kuumenneen kerman joukkoon voi ja tomusokeri, sekoita tasaiseksi.
Kaada kermaseos sulaneeseen suklaaseen vähitellen ja koko ajan sekoittaen.
Kaada seos pois kuumasta kattilasta toiseen astiaan ja anna jäähtyä huoneenlämmössä.
Vatkaa jäähtynyt seos kuohkeaksi.
Pyörittele taikinasta pieniä palloja ja kierittele ne kaakaojauheessa. Säilytä kylmässä ilmatiiviisti.

Vinkkejä:
-Vaikka ohjeessa käsketään jäähdyttää seosta huoneenlämmössä, itse sain siitä paljon helpommin käsiteltävää kun pidin sitä hetken ulkoilmassa.
-Kun pyörittelet tryffelipalloja, muista pestä käsiäsi aina silloin, kun pyörittely alkaa takuta.
-Sirottele lautaselle/leivinpaperille aina ohut kerros kaakaojauhetta ja lisää tarvittaessa, koska liian paksu jauhekerros tryffelin päällä maistuu.. puulta.

Ei kommentteja :