sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Sitruuna-laventelikakku

IMG_8675_pieni

Kaikki yliopisto-opiskelijat tietävät, miten kiireistä aikaa huhtikuun loppu ja toukokuun alku ovat, kun kaikki mahdolliset esseet ja tentit ovat kasaantuneet opiskelijan oman tyhmyyden seurauksena yhteen. Viikko Budapestissa ei varsinaisesti edistänyt minua esseenkirjoitusurakassa, joten leivontakin on jäänyt vähemmälle. Leivoin tänään ensimmäistä kertaa viikkoon, ja tuntuu kuin viime kerrasta olisi ikuisuus. 

Leivontainspiraatiokin on ollut hieman kateissa, kun ei ole tullut selailtua Foodgawkeria ja muita vakiosivustoja päivittäin hyviä reseptejä etsien. Tänään leivontahimo yltyi niin kovaksi, että päätin turvautua ykkössuosikkiini - sitruunaan. Lemon vain hakusanaksi Foodgawkeriin, ja hyvä ohje löytyi hetkessä. Tartuin tähän ohjeeseen heti, kun muistin kaapissa jo kauan pölyttyneen kuivatun laventelin, jolle ei kauhean usein ole käyttöä. Tämä kuivakakku on täydellinen kumppani Earl Grey -teelle sekä hieman kiireessä stressaantuneelle pumpulle. Tuntuipa muuten hyvin vaivattomaltakin valmistaa, kun oli viimeksi tehnyt macaronseja.

IMG_8684_pieni

Sitruuna-laventelikakku

Taikina:
2,4 dl (175 g) vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl (150 g) sokeria
150 g voita
3 munaa
2 sitruunan raastettu kuori
1 tl kuivattua laventelia
ripaus suolaa

Kuorrutus:
2 sitruunan mehu
3 1/2 dl (170 g) tomusokeria
laventelia

Ota munat ja voi ajoissa huoneenlämpöön.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Siivilöi kulhoon vehnäjauhot ja leivinjauhe.
Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, n. parin minuutin ajan sähkövatkaimella tai monitoimikoneella.
Riko munien rakenne rikki kulhossa ja sekoita ne vaahtoon vähän kerrallaan. Pese sitruunat kuumalla vedellä ja astianpesuaineella, raasta kuori vaahdon sekaan. Lisää lopuksi laventel ja ripaus suolaa.
Yhdistä jauhot vaahtoon n. neljässä erässä, lopeta sekoittaminen kun jauhot ovat juuri yhdistyneet vaahtoon.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan, tasoita pinta lastalla.
Paista uunin keskitasolla 35–40 minuuttia. Kakku saa mieluummin jäädä hieman kosteaksi kuin kypsyä aivan kuivaksi. Kypsä kakku tuntuu painaessa kiinteältä, ja keskelle työnnettyyn tikkuun ei tartu paljoa taikinaa.
Anna jäähtyä täysin ritilällä.
Valmista kuorrutus puristamalla kuppiin kahden sitruunan mehu, lisää tomusokeria kunnes saat hyvän paksun koostumuksen.
Kaada kuorrutus kakun päälle, koristele laventelilla. Säilytä huoneenlämmössä tiiviissä rasiassa.


Vinkkejä:
- Jos mahdollista, käytä luomusitruunoita, joiden kuoressa ei ole niin paljoa haitallisia aineita. Silti kuori pitää pestä hyvin!
- Sitruunoista tulee tietysti aina eri määrä mehua, joten kuorrutteen tomusokerin määrää saattaa joutua säätelemään. Varmista, että kuorrute on todella paksua tavaraa, jotta kaikki kuorrute ei valuisi kakun alustalle.
- Suma-merkkistä kuivattua laventelia löytää esimerkiksi Punnitse&Säästä-kaupasta. Loput laventelit voi vaikka kääräistä kangaspussukkaan ja laittaa lakanakaappiin hajustamaan!

IMG_8666_pieni

2 kommenttia :

Heidi/Mustikkasuu kirjoitti...

Ihana, ihana kakku!

anskusiili kirjoitti...

Heidi: Mummomainen mutta ihana!